O društvu

Kodeljevo se je teniško razvilo šele po osvoboditvi. Na pobudo vsestranskega športnega delavca Jožeta Borštnarja se je zbralo nekaj teniških zanesenjakov in in ob nogometnem igrišču zgradilo še teniško. Prvi „upravnik“ igrišča Marjan Rožanc je najbolj zagnanim razdelil ključe, ti pa so si potem kar sami urejali razpored igranja. Takrat še niso poznali problemov z izkaznicami, nalepkami ter vnaprejšnjimi rezervacijami igrišča; navala, kakršnega poznamo sedaj, takrat še slutili nismo.

TENIŠKO DRUŠTVO SLOVAN je bilo uradno ustanovljeno 23. Novembra 1974, na seznamu pa so imena naslednjih pobudnikov: Franček Veselko, Marjan Rožanc, Franc Kisel, Jože Verbek, Meta Kranjc, Žarko Petan, Janez Wallas, Jože Suhar, Marjan Urbančič, Fedor Gregorič, Sonja Verbek in Mira Umek. Društvo se je od leta do leta večalo in je od prvih 30 naraslo na več kot 200 članov. To je bila posledica velikega zanimanja za tenis nasploh in tudi politike društva, ki je pospeševalo včlanjevanje mladih igralk in igralcev. Vse aktivnosti v društvu organizira in vodi Upravni odbor, ki ga vsaka štiri leta izvoli članstvo na volilni skupščini. Upravni odbor so od leta 1974 naprej vodili: Franček Veselko, Gorazd Zorn, Mitko Ribičič, Boštjan Dodič, Žare Mahne, Andrej Korinšek, Aleš Celar, Andrej Jeras in trenutno Igor Rorič. Če naštejemo še nekaj članov upravnih odborov, ki so v vseh letih ob že omenjenih ustanoviteljih (prav tako zelo aktivnih) in predsednikih, največ prispevali k razmahu in uveljavitvi tenisa na Kodeljevem: Jože Borštnar, Jože Valentinčič – Tine, Mile Ogrin, Andrej Umek, Miro Vehovec, Zvonimir Bohte, Albina Žižek, Marjan Slana, Stane Škodlar, Zoran Cizelj, Jože Kranjc, Jože Naglič, Zoran Lekič, Matevž Palčič, Miloš Prešeren,Viktor Simonič, Janez Zorman, Blaž Hudarin, Tomaž Štrukelj in Marko Mlakar.

V TD SLOVAN si še posebej prizadevamo, da nudimo članom poleg tenisa tudi možnost širše rekreacije in družabnega življenja, za najboljše in najperspektivnejše pa tudi obilo tekmovanj. Želimo si, da bi čimveč naših članov postalo aktivnih v življenju in delu našega društva. Priti, odigrati partijo ali dve in oditi – to si lahko vsak privošči tudi drugje. Zato bi želeli v prihodnje sprejemati v svoje vrste predvsem tiste, ki bodo pripravljeni prispevati del svojega prostega časa za nadaljnji razvoj našega društva in tenisa nasploh. Vsi dosedanji predsedniki imajo po sklepu skupščine naziv častnih članov TD Slovan. Njim so se pridružili še Karin Lušnic, Blaž Trupej, Urška Hrovat in Jure Bučar. Prvemu igrišču je kmalu sledila izgradnja drugih, tako da smo razmeroma zgodaj, že leta 1974, imeli na voljo devet igrišč (štiri med njimi so bila asfaltirana). Kasnejši razvoj je pokazal, da so peščena igrišča vendarle bolj primerna, zato smo asfaltna postopoma zamenjali s peščenimi. Leta 1977 smo uredili razsvetljavo na igriščih 2 in 3, leta 1983 pa obnoviliin preuredili ter uredili razsvetljavo na igriščih 8 in 9, ki sta namenjeni samo mlajšim tekmovalcem. Pri izpopolnitvi objektov je vsekakor pomemben mejnik tudi ureditev garderob in manjše klubske sobe v letu 1988 ter seveda izgradnja dvorane z dvema igriščema na Fakulteti za šport. Vendar v TD Slovan sodimo, da je to le del bodočih klubskih prostorov, v katerih se bo utrip še okrepil in odvijal skozi vse leto. Pravi tekmovalni tenis se je v našem društvu razvil šele z letom 1979, danes pa aktivno trenira 40 tekmovalcev. Organizirana je tudi teniška šola, iz katere črpamo nove mlade igralke in igralce, ki bodo pod nadzorom lastnega trenerskega kadra še napredovali. Naj naštejemo nekaj naših najuspešnejših: brata Borut in Gregor Vehovec, Gregor Klopčič, Peter Zorman, Karin Lušnic, Blaž Trupej, Katja Kovač, Urban Ljubič, Luka Bernard, Maja Matevžič in Tadej Šenk. V sedanjem času pa najodmevnejše rezultate dosegajo Petra Rampre, Sara Djurdjević, Aljaž Bedene, Janez Semrajc, Tom Kočevar Dešman, Miha Mlakar in Sebastijan Goršič.

Leta 1994 je klubska članska ekipa osvojila naslov državnih prvakov in se leto kasneje uvrstila med osem najboljših ekip v Evropi. Leta 1996 so uspeh članov ponovila tudi dekleta z osvojitvijo naslova državnih prvakinj v ekipni konkurenci. Uspeh je moška članska ekipa ponovila leta 1997, 1998 in leta 2000 osvojila že četrti naslov državnih klubskih prvakov. Po dvanajstih letih premora je članska ekipa v letu 2012 osvojila že peti ekipni naslov in mu v letu 2013 dodala še šestega. Za dosedanje uspehe naših igralk in igralcev so bili najzaslužnejši trenerji Marjan Urbančič, Beno Rupert, Peter Breskvar in Peter Kordiš, sedaj pa tekmovalni pogon uspešno vodi Igor Rorič s pomočjo svojih pomočnikov (Wallas, Mesec).

Rekreativni tenis je priljubljen že od vsega začetka, saj društvo pravzaprav izhaja iz rekreativne dejavnosti. Sodimo, da je tako tudi prav, saj izkušnje kažejo, da razvita rekreacija vpliva na stalen dvig ravni tekmovalnega tenisa, dobri tekmovalci pa postanejo slej ko prej tudi močni rekreativci. Na naših klubskih turnirjih nastopa tudi do 100 rekreativcev, ki se glede na dosežene rezultate prebijajo navzgor in navzdol po klubski jakostni lestvici. Prvi najboljši igralci v klubu so bili rekreativci in tekmovalci obenem: Mile Ogrin, Franček Veselko, Jože Suhar, Marjan Urbančič, Janez Wallas, Andrej Jeras, Albert Goršič, Pavle Žerjav in Janko Urbanc, danes pa njihova mesta zasedajo Peter Jan, Marko Mlakar, Gregor Simonič, Jaka Ribičič, Matjaž Slak,Blaž Zorman in Gregor Bobovnik, med dekleti pa je v ospredju Dalija Zupan. Veteranski ekipi ( ženska in moška ) sta vseskozi v vrhu slovenskega tenisa. Društvo je član Teniške zveze Slovenije, Športne zveze Ljubljana, Zveze športnih društev Slovan in Športne unije Slovenije ter vselej odprto za različne oblike sodelovanja, tako s TZS, kot tudi z drugimi klubi in posamezniki iz Slovenije in tujine. Tako smo se, po večletnem tesnem sodelovanju, pobratili z Mariborskim TK Branikom in TK Split iz Splita, vrsto let pa smo sodelovali tudi z zamejskim teniškim klubom Gaja iz Padrič. Cvičkova liga (od leta 2011 se imenuje Mestna teniška liga) in Zormanov memorial dvojic ( od leta 2012 se imenuje Spominski memorial dvojic ) pa so razpoznavni znak našega društva.

Doslej smo organizirali že kar nekaj mednarodnih prireditev, najpomembnejše med njimi pa so:

  • leta 1976: srečanje med reprezentancama Jugoslavije in Nemčije v okviru King’s Cup
  • leta 1989: tekmovanje šestih reprezentanc za OPEL CUP
  • leta 1996: turnir iz serije Slovenia Satellite (ITF).
  • leta 2009: 50. srečanje pobratenih klubov TD SLOVAN : TK SPLIT
  • leta 2012: srečanje bivših aktivnih igralcev Jugoslavije REUNION 2012

Upamo, da bomo tudi v prihodnje vse aktivnosti v društvu še naprej razširjali in poglabljali, ter tako prispevali svoj delež k enemu osnovnih ciljev naše dejavnosti – spoznavanju in zbliževanju športnikov.